Egész kardamom 100 g. Származási ország Spanyolország.
A kardamom jelenleg a harmadik legdrágább hazánkba importált fűszer. Azonban még ez sem akadályozza meg népszerűségének növekedését. Fűszeres és édeskés ízét már nem csak a gasztronómiai ínyencek ismerik. A karadámot italokhoz, édes ételekhez és desszertekhez is adhatjuk. A sáfrányhoz hasonlóan a kardamomot is csak csipetnyi mennyiségben adjuk az ételekhez.
A kardamom egzotikus fűszer. Ez a lágyszárú cserje India, Srí Lanka és Kína nedves erdeiben nő. A növény 3 méter magasra nő. Kellemes, aromás, citromos illata van, íze pedig édes és fűszeres. A termés kapszulákból áll. Ezekben nagyszámú, vöröses-szürkétől a vörösesbarna színűig terjedő mag található. A feldolgozás módja szerint a kardamomot fehérített és fehérítetlen, egészben vagy őrölt formában osztják. A kardamomot mint fűszert vagy gyógyszert már az ókori görögök és rómaiak is ismerték.
A kardamommag fehérjéket, zsírokat, keményítőket, terpéneket, karbonsavakat, tiamint, riboflavint és niacint, vizet, szénhidrátot, zsírt, rostot, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket, rezet, nátriumot, mangánt, B- és C-vitamint, omega-3- és omega-6-savakat tartalmaz. Segíti a megfelelő emésztést, megelőzi a különböző vírusokat, erősítő hatással van a szervezetre, segít a reumatikus fájdalmak enyhítésében, segít a puffadás, a szívgyengeség ellen, ínygyulladás és foggyulladás kezelésében, megelőzésként segít a légúti megbetegedésekben, asztma és tüdőgyulladás esetén, enyhíti a torokfájást, a vese- és epekövet, bizonyítottan nyugtató hatással van a gyomorra és az egész emésztőrendszerre, segít a stressz, a fáradtság vagy a depresszió esetén, javítja a látás minőségét.
A kardamom változatai - fekete és zöld. A fekete változat az indiai, kínai, vietnami vagy japán konyha része. Különösen alkalmas erősen fűszerezett ételek elkészítéséhez. A zöld változat édesebb, keleties ízéért a dél-ázsiai régió konyhájának része. Íze, aromája intenzívebb, ha a kardamomot felhasználás előtt összetörjük. Ezért jobb, ha őrölt helyett egészben vásárolunk kardamomot. Adhatjuk süteményekhez, különböző édességekhez, fagylaltokhoz, házi felvágottakhoz. Íze kiváló a sült gyümölcsök, kompótok, gyümölcssaláták ízesítésére. Teáját vagy kávéját is fűszerezheti kardamommal. Italokban, zöldség- és édes ételekben egyaránt használják. Kiválóan alkalmas mártások és saláták, húsok - darált és natúr -, steakek, mézeskalácsok, marcipántermékek, lekvárok, likőrök, borok ízesítésére. Már egy kis csipet kardamom is csodálatos ízt kölcsönöz az ételeknek.
Legfeljebb 25°C-on és 75%-os páratartalom mellett tárolható.
4199,85 Ft
3499,88 Ft ÁFA nélkül