Az evőpálcikák készülhetnek fából, bambuszból, csontból, elefántcsontból vagy fémből. Manapság azonban az evőpálcikák leggyakrabban műanyagból készülnek. Kínában ezüst evőpálcikákat használtak az étkezéshez, mégpedig azért, mert az ezüst felfedné az ételben elrejtett mérget.
Felhasználás
A japán evőpálcikák rövidebbek, mint a kínai evőpálcikák, de a használat módja nem különbözik. Az evőpálcikák egyfajta fogót alkotnak, amellyel az ételt a szájba vezetik. Az alsó pálcika mozdulatlan, és az ételt a felső, mozgatható pálcikával nyomják hozzá. Az alsó evőpálcikát a hüvelyk- és mutatóujj közötti barázdába kell helyezni, a hüvelykujj ízületének tövére kell támasztani, és a gyűrűsujjal erősen az ízülethez kell nyomni. A mozgatható pálcát a ceruzához hasonlóan a hüvelykujj, a mutatóujj és a középső ujj oldalsó felületének hasában kell tartani.
Az evőpálcikák használatának is megvannak a maga merev szabályai. Például az evőpálcikákat nem szabad az asztalra, az edényekre vagy az evőpálcikákkal egymásra koppintani. Az evőpálcikákat nem nyalogatják, és nem udvariatlan az evőpálcikákkal mutogatni. Az evőpálcikákat nem használják az edények fogására, és az evőpálcikák ökölbe szorítása fenyegető gesztusnak számít...
Az evőpálcikával való étkezés egészségesebb is, mivel a falatnyi méret lehetetlenné teszi a nyelés, és hozzájárul a jobb rágáshoz és nyeléshez. Érdekes módon egyes harcművészetekben az evőpálcikákat rögtönzött fegyverként használják, mivel a dobott pálcikáknak váratlanul nagy átütő erejük van.
Figyelmeztetés Az evőpálcikák bambuszlakkozottak, ezért az evőpálcikák mosogatógépben való mosása nem ajánlott.
657,15 Ft
547,63 Ft ÁFA nélkül