A soju (soju) egy olyan ital, amelynél tiszteletet lehet adni, de meg is lehet sérteni. Ha ezt az italt koreai társasággal issza, tudnia kell néhány szabályt. Ezzel elkerülheted a felesleges problémákat, mert a koreaiak nagyon válogatósak ezekben a dolgokban.
A soju párlat eredetileg rizsből készül. Az 1999-ig tartó rizshiány idején azonban édesburgonyából vagy tápiókából is készítették. Ma már többnyire rizst és kiegészítésként gabonát használnak. Különösen azért, mert az erjedés során kiválóan képes alkoholt termelni. A végtermék 15 és 45 % közötti alkoholtartalmú. Ezért olyan népszerű az ázsiai országokban. A 13. század óta, amikor a soju először a mongol portyázások során jelent meg, a finom ételek alapanyaga. Korea szereti a fűszeres ételeket és természetesen a zsíros, grillezett ételeket is, és nem csak nyáron, így az alacsony alkoholtartalmú szeszesital nagyon megfelelő partner.
Hogyan kell tálalni
A soju-t tisztán, kis poharakból isszák. Az asztalnál mindenkinek saját, körülbelül 40 ml-es pohara van. Mindig a társaságban a fiatalabb vagy alacsonyabb rangú személy tölti ki. Ő a jobb kezével tölt, és a bal kezével a jobb alkarját támasztja meg. Ez még abból az időből származik, amikor a koreaiak hosszú ujjú poharat viseltek. Így nem ütötték le a dolgokat az asztalról. A kiöntő a jobb kezével tartja a poharat, a bal keze pedig vagy a pohár alatt vagy a testén van a hála és a tisztelet jeleként. A rangidős vagy magasabb rangú tag átadhatja a saját vagy egy idegen poharát az alacsonyabb rangú tag kezébe. A fordított eset azonban sértésnek számít. Nagyon sokat lehet így inni az asztalnál. Ezért a fiataloknak, vagy azoknak, akik koreaiakkal tárgyalnak vagy együtt vacsoráznak, jól kell irányítaniuk az alkoholfogyasztásukat, különben mindenféle dolgok történhetnek.
Kombináció uborkával
A világ legnagyobb soju-gyártója a Jinro. Ők 2008-ban 76 millió palackot adtak el. Egy tipikus üveg 330 ml-es, és átlagosan 5 euróért adják. Ezt a mennyiséget egy átlagos vacsora alkalmával isszák meg, többnyire étteremben. A koreaiak több évtizede előszeretettel kombinálják ezt a szeszes italt salátauborkával is. Ezt oisoju-nak hívják, és teaházakban szolgálják fel. Egy salátauborka, két üveg soju és egy pohár. A soju mindig tökéletesen jéghideg legyen. Ha nem az, a vendégek visszautasíthatják. A jég szigorúan tilos ebben a szeszben. Ezért van az, hogy az éttermek általában egy egész palettát tartanak a hűtőben egy estére. Ha valamit.