Pácolt szeletelt Kaktugi Chongga retek 500 g. Származási ország Dél-Korea.
Történet
Az étel eredete az ókorig nyúlik vissza. A kimcsire vonatkozó első írásos említések a kínai Shih-kyung költészetben találhatók, amely a becslések szerint 2 600 és 3 000 év között lehet. Abban az időben a kimchit "ji"-nek nevezték. A mai kimchi legkorábbi formái csak friss zöldségeket és sót tartalmaztak. Csak a 12. században kezdték el hozzáadni a különböző egyéb összetevőket, ami jelentősen megváltoztatta az étel addigi hagyományos ízét és színét.
Ma a kimchi alapanyaga a piros chili. Érdekes módon Korea egészen a 17. század elejéig nem ismerte ezt a zöldségfajtát.
Nyersanyagok
A kimchi fő alapanyagai a kínai káposzta, a japán fehér retek, az uborka, a fűszerek és a só. A fűszerezéshez általában őrölt piros chilit, zöldhagymát, fokhagymát, gyömbért és pácolt halszószt használnak. Az így keletkezett keveréket pácolják, és hetekig vagy hónapokig erjedni hagyják.
A Tongchhimi különböző típusai
A kimchit az évszaknak megfelelően két alaptípusra osztják. A téli kimchi, az úgynevezett kimjang kimchi, amelyet nyár végén nagy mennyiségben készítenek télire, mint zöldségforrást erre a nyugalmi időszakra. Ebbe a típusba tartozik a kínai káposztás kimchi, a csomagolt kimchi és a retekes kimchi. A leghíresebb télen készülő kimchi típus a Tongchhimi (동치미).
A második típus az úgynevezett szezonális kimchi, vagy hagyományos kimchi. Ezeknek a kimchiknek az elkészítése egyszerűbb, mert nem igényel olyan hosszú erjesztési folyamatot, mint a téli kimchi. Az elkészítési idő általában csak néhány nap. Ezeket a kimchiket aszerint készítik el, hogy az adott évszakban milyen zöldségek állnak rendelkezésre. A szezonális kimchik közül a tavaszi zöld kimchi, a nyári retek kimchi, az őszi kimchi, a kínai káposzta kimchi és a töltött uborkával készült kimchi a leghíresebb.
A különböző koreai tartományokban és városokban is különböző típusú kimchiket találunk. Jelenleg a Szöulban található Kimchi Múzeum (김치박물관) a kimchi 187 különböző típusát és változatát tartja nyilván.
Hatások
A kimchi nem csupán a friss zöldségek tartósításának egyik formája. Az erjedési folyamat során elszaporodó enzimeknek és hasznos baktériumoknak köszönhetően a koreai étlap teljes értékű része. A kimchi vitaminok és ásványi anyagok forrása is, az egészséges emésztőrendszer fenntartásának eszköze. Serkenti az étvágyat és a szervezet általános vitalitását.